Avrupa Birliği'nden Hazine ve Maliye Bakanına ihale tavsiyeleri

     Geçen hafta sonu hızlı gelişmelere şahit olduk. Önce Merkez Bankası Başkanı görevden alındı ve yerine Naci Ağbal atandı. Beklenmedik ve alışılmadık biçimde Hazine ve Maliye Bakanı (HMB) Instagram üzerinden istifa etti. Yerine Lütfi Elvan atandı. Yeni Başkan ve Bakan kendi görevleriyle ilgili açıklamalar yaptı.
     Gelin Lütfi Elvan’ın Basın Açıklamasını beraber okuyalım

     Kurumlar ve kurallar
     Bakan kurumların ve kuralların önemli olduğunu belirtmektedir. Bu çerçevede uluslararası normlara uygun, şeffaf, öngörülebilir hesap verebilir politikalar tasarlanacak ve uygulanacaktır. Vergi düzenlemeleri başta olmak üzere mevzuatta öngörülebilirlik artırılacaktır. Mali disiplin korunacak ve gerçekçi bir risk yönetimi ile kamu finansmanının kalitesi artırılacaktır. Bu kapsamda, oluşturulacak politikalarda ilgili tüm tarafların katkısı alınarak istişareye dayalı, katılımcı bir anlayışla hareket edilecektir.
     Ben de, bu katılımcı anlayış çerçevesinde, mali disiplini korumak adına ihale düzenlemeleri konusunda bir şeyler söylemek istedim.
     Kamu alımları
    2002 yılı başında , kamu alımlarını düzenleyen 4734 ve 4735 sayılı Kanun’lar AB direktifleri esas alınarak yürürlüğe konuldu. AB ile tam üyelik müzakereleri 2005 yılında başladı. AB Komisyonu 2006 yılında, tam 14 yıl önce “Kamu Alımları Faslının” açılış kriteri olarak şunları önerdi.

  • Kamu alımları politikalarını koordine etmek için bir kurum görevlendirilecektir (2009 yılında, tam 11 yıl önce HMB bünyesinde Kamu Alımları Koordinasyon Başkanlığı kuruldu).
  • Mevzuat uyumu ve kurumsal kapasitenin oluşturulması konusunda yapılacak reformları içeren kapsamlı bir Strateji Belgesi hazırlanacaktır (Taslak Strateji Belgesi hazırlandı ve Komisyona sunuldu, her planda ve programda da bu belgenin önemi hatırlatılır). Bu belgede şu hususların yer alması gerekmektedir:
  1. İhale sözleşmeleri ve imtiyazlar/kamu özel işbirlikleri konusundaki mevzuatın AB müktesebatıyla uyumlaştırılması,
  2. İnceleme usullerine yönelik mevzuatın şikâyet inceleme direktifleriyle uyumlaştırılması,
  3. Her düzeyde idari kapasitenin güçlendirilmesi,
  4. Yerli istekliler lehine yapılan düzenlemelerin (örneğin fiyat avantajı) kaldırılması (Türkiye avantajı daha da artırdı).
  • Çeşitli kanunlarda yer alan ve ihale rejimine aykırı tüm istisnaları yürürlükten kaldırmalıdır (istisnalar daha da artırıldı).

     Hemen yapılacaklar

      Yeni Bakan’ın kamu alımları mevzuatında bu denli kapsamlı bir değişikliği hemen yapmasını beklemiyorum. Ancak, hemen yapılabilecek işler de bulunmaktadır.

  • Kamu alımları sisteminde yapılacak reformları içeren Strateji Belgesi’nin mevcut durumu kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Kamuoyu varsa belgeye katkı sağlamalıdır.
  • Şeffaflık ve hesap verebilirlik adına; HMB’nin halen izlemekte olduğu KÖİ sözleşmelerinin kamu finansmanı üzerindeki yükleri kamuoyuna hemen açıklanmalıdır. Yapılan sözleşme revizyonları ve bunların etkileri belirtilmelidir.
  • Kamu Alımları Koordinasyon Dairesi’nin faaliyetleri düzenli biçimde kamuoyuna duyurulmalıdır.  

Son söz: Sayın Bakan bunları yaparsa basın açıklamasında söylediklerinin bir karşılığı olacaktır. Aksi takdirde …

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder