Türkiye'de Kamu İstihdamının Cesameti

Türkiye'nin gündeminde yoğun biçimde yer alan memur maaş zamları nedeniyle kamu istihdamının cesameti  yeniden gündeme getirildi.

Bu topraklarda kamuda aşırı personel istihdam edildiği yönünde bir "şehir efsanesi" vardır. Bu sabah CNN Türk televizyonunda yayımlanan Parametre programında da bu efsane tekrar edildi. İstatistikler orta yerdeyken yorumlarını bu şehir efsanesine dayandıran konuşmacılardan birisi maalesef iktisatçı (Emre Alkin) diğeri de gazeteci (Bilal Çetin). İki meslek grubunda olması gereken en önemli ortak özellik "araştırmacılık". Konuşmacılar şehir efsenelerini tekrar etmek yerine, mesleklerinin gerektirdiği gibi biraz araştırma yapsalardı bu sabah memur maaş zammı ve kamu istihdamı konusunda yaptıkları yorumların tamamını çöpe atarlardı.

Neyse, onların yap-a-madığı araştırmayı ben yaptım. Çeşitli ülkelerdeki kamu istihdamına ilişkin verileri derledim.



Aşağıdaki grafikte 55 ülkenin 2009 yılına ilişkin kamu istihdamı verileri yer almaktadır (grafiği büyütmek için üzerini tıklayınız).

Grafik bu ülkelerdeki kamu istihdamının toplam istihdama oranını vermektedir. Grafiği yorumlarken ülkelerin nüfus ve coğrafi büyüklükleri ile toplam istihdam istatistikleri arasındaki farklılıkların da göz önünde bulundurulmasında fayda bulunmaktadır. Ama ben basitlik sağlamak için bu detaya girmeyeceğim. Çünkü bu farklılıklar yapacağım yorumu çok etkilememektedir.

Bu grafik uluslararası karşılaştırmalar çerçevesinde Türkiye'de kamu istihdamının çok yüksek olmadığını göstermektedir. Türkiye'de kamu istihdamı İsveç, Polonya, Danimarka, Fransa ve Hollanda gibi AB ülkelerinin hemen hemen yarısından daha azdır. Bunun yanısıra kamunun ekonomideki rolünün göreceli olarak daha düşük olduğu ABD, Kanada ve İngiltere gibi Anglosakson ülkelerde de kamu istihdamı Türkiye'den daha büyüktür.

Türkiye'de kamu istihdamının uluslararası standartlarda yüksek olmadığı tesbitinden de öte daha düşük bile olduğunu söylemek mümkündür. Doktor, hemşire, polis, hakim ve öğretmen gibi nitelikli meslek grupları açısından bakıldığında, personel açığı olduğu görülmektedir.  Bu açığın giderilmesi içinse kamu istihdamının artırılması gerekmektedir.

Sonuç: bu tür şehir efsanelerine daha fazla itibar edilmemeli artık. Bu şehir efsanesine göre de memura verilecek üç kuruşluk zamma meşruiyet sağlanmamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder